Ontvang jij onze nieuwsbrief al?
Meld je nu aan!

Page content

Viscose / Rayon

Steeds meer kleding wordt van viscose/rasyon gemaakt. Dit heeft een zeer eenvoudige en duidelijke verklaring.
Viscose is de kunstmatige variant van katoen. Je ziet het veel in T-shirts, jurken, rokken en blouses.
Plus: net als katoen is viscose goed vochtabsorberend en prettig draagbaar.
Min: is vrij slap van structuur en als de stof nat wordt, bijvoorbeeld door zweet, trek je er makkelijk een gat in. Daarom is viscose niet geschikt voor onder meer sportkleding.
Viscose_Diversen_Margas_Stoffenshop_Utrecht
Rayon is een andere naam voor viscose en is een kunstmatig gemaakte vezel op basis van natuurlijke grondstof (cellulose, die bijvoorbeeld uit hout wordt gewonnen).

Door bepaalde bewerkingen zoals persen, drenken in natronloog, rijpen en nogmaals vermengen met zwavelkoolstof ontstaat er een dikke, stroperige vloeistof de viscose.

De viscose wordt gestold en tot draad gevormd. Deze rayondraad wordt ook wel continuzijde genoemd omdat er geen eind aan de draad komt. De eigenschappen komen overeen met die van katoen, met het bijkomende voordeel dat de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt.
Vroeger werd het daarom ook wel “kunstzijde” genoemd. In natte toestand is de sterkte van viscose/rayon nog maar de helft van de droge sterkte (daarom natte viscose niet wrijven of wringen).

Het grootste nadeel van viscose/rayon is het weinig kreukherstellend vermogen.
Door veredeling en speciale weeftechnieken kan het kreukherstellend vermogen van viscose worden verbeterd.
Vooral ook door menging van viscose/rayon met andere vezels, zoals polyester, worden de voordelen van de verschillende vezels gecombineerd en de nadelen zoveel mogelijk vermeden. Geheel kreukvrij zijn stoffen waarin een belangrijk percentage viscose is verwerkt echter nooit.

    Comment Section

    0 reacties op “Viscose / Rayon

    Plaats een reactie


    *